Zaproszenie na „Krakowskie seminarium cechowe. Rzemiosło spożywcze wczoraj i dziś”

Szanowni Państwo,
zapraszamy do uczestnictwa w „Krakowskim seminarium cechowym. Rzemiosło spożywcze wczoraj i dziś”, organizowanym przez Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Archiwum Narodowe w Krakowie oraz Cech Rzemiosł Spożywczych. Wydarzenie odbędzie się w dniu 6 marca w godz. 10.00–14.00 w Auli im. dr. Sławomira Radonia w Archiwum Narodowym w Krakowie przy ul. Rakowickiej 22E.
Seminarium poświęcone będzie dziejom i funkcjonowaniu cechów piekarzy, cukierników i rzeźników. W jego trakcie wystąpią: dr Kamila Follprecht (AN Kraków); dr Marcin Gadocha (UKEN); dr Przemysław Jędrzejewski (Stowarzyszenie Twoje Korzenie w Polsce); dr Mateusz Król (Muzeum Etnograficzne w Krakowie); dr Katarzyna Moskal (Muzeum Krakowa)
Moderacja: prof. dr hab. Zdzisław Noga (UKEN)
Wydarzeniu towarzyszyć będzie wystawa „Rzemiosło smaku. Krakowskie cechy piekarzy, cukierników i rzeźników”, prezentująca dokumenty związane z działalnością cechów.
Szczegóły w programie seminarium>>>
Wstęp wolny!